Huszár Tibor sírja

Huszár Tibor sírja

Huszár Tibor (Réte, 1952. június 16. – Modor, 2013. szeptember 11.) szlovákiai magyar fotóművész.
1964-ben kezdett el foglalkozni a fényképezéssel. 1971-től 1974-ig a Dolgozó Nő című pozsonyi folyóirat fotóriportereként tevékenykedett. 1976 és 1983 között a prágai Zeneművészeti Akadémia film és televíziós tanszékén tanult, ahol Ján Šmok professzor tanítványa volt. 1988-tól 1990-ig fényképezte Tábori György Theater der Kreis előadásait. 1992-ben a New York Egyetem fotóművészeti tanszék vendégelőadója lett, vendégelőadóként dokumentumfényképezést tanított a new yorki West Side High School-on. Miután Szlovákiába visszatért, a besztercebányai Művészeti Akadémia tanára lett, később pedig a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem Tömegkommunikációs Karán vezette a fotóműhelyt. Utolsó éveiben Pozsonyban élt és dolgozott. Művei főleg dokumentum-, szocio- és portréfotók.
2015-ben Samuel Zoch-díjat  – Pozsony megye díját – kapta meg posztumusz.

TelepülésRéte [Reca]
Pontos helyszín, címReformátus temető
Készítés időpontja2013, 2015
FeliratA család által a temetéskor állított fejfa szövege: Doc. Huszár Tibor ArtD. / élt 61 évet // A 2015-ben állított síremlék szövege: Doc. TIBOR HUSZÁR Artd. / 16. 6. 1952 - 11. 9. 2013 / NAJLEPŠIA FOTOGRAFIA / JE TÁ / KTORÚ SOM NIKDY NEUROBIL
Huszár Tibor sírja
Huszár Tibor sírja