Hölvényi református harangláb és első világháborús emléktábla

Nagysalló hölvényi településrészén található református harangtorony 1930-ban épült. Az épület jobb oldali falán az 1. világháborúban elesett hölvényi lakosok emléktáblája látható, amely szintén 1930-ban készült.
Vida János tanító javaslatára 1930-ban felépült a harangláb, melyben a 135 kg súlyú „Béke” nevet viselő harang kapott helyet, 1914-18-as háború hősi halottainak az emlékére. A harangszentelés 1930. november 22-én volt, melyet a hirtelen kitört vihar és jégeső miatt abba kellett hagyni, s csak egy hét múlva, november 30-án lett megtartva a sallói templomban. A haranggal egyszerre szentelték fel az elesett hősök emléktábláját is, amely a harangláb jobb oldali falára van felerősítve. A táblát Pólya János és neje Oroszi Erzsébet helyeztették oda saját költségükön, az I. világháborúban elesett egyetlen fiuk, Jónás emlékére.

TelepülésNagysalló [Tekovské Lužany]
GPS48.111787, 18.530077
Pontos helyszín, címHölvény - Nagysalló településrésze - SzNF utca 1002. - Hulvinky - Tekovské Lužany ulica SNP 1002.
Készíttető nevereformátus gyülekezet, Pólya Jónás és neje Oroszi Erzsébet
Készítés céljának ismert okaegyházi tevékenység, emlékezetmegőrzés
FeliratA világháborúban 1914 - 18 elesett hölvényi hősök: / Bukros Dávid / Figyasz János r.k. / Jáger Lajos / Kemény Sándor / Maczák András r.k. / Pólya István / Pólya Jónás / Tamás Károly / Tóth András / Tóth István / Tóth János / Tóth Lajos / Tóth Lászlo / Zimányi András r.k. / Áldott emlékteket kegyelettel őrizzük. / Ezen emléktáblát Pólya Jónás és neje Oroszi Erzsébet / állíttatták Jónás fiuk emlékére.
holveny-reformatus-haranglab-1-vilaghaborus-emlektabla (5)
holveny-reformatus-haranglab-1-vilaghaborus-emlektabla (1)