Hites Kristóf Benedek-rendi szerzetes, tanár szobra

Teológiai tanulmányait Prágában végezte, majd magyar–latin szakos tanári oklevelet szerzett Budapesten. 1943-től a komáromi bencés gimnáziumban tanított. 1945-től közel három évig titokban tovább tanította Komáromban a magyar gimnázistákat. Miután 1948-ban kiutasították az országból, Kanadában, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. 1958-ig a clevelandi szlovák gimnázium tanára volt, ezután bencés társaival a kaliforniai Woodside-ben bencés perjelséget és magyar nyelvű bencés gimnáziumot alapított. 1984–1990 között a Szlovákiai Magyarok Nemzeti Bizottmánya elnöke, a Kettős Járom Alatt c. lap szerkesztője volt. 1989 után egyik kezdeményezője és anyagi támogatója volt az alakuló Rákóczi Szövetségnek. 1994-ben Magyarországra költözött.

Hites Kristóf, eredeti nevén Hrotkó Endre (1913. augusztus 26., Csicsó – 1999. május 26., Pannonhalma) Benedek-rendi szerzetes, tanár. Szobrát a Cs.Cs.Cs. Kht. és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szervezésével Sárközi János és Fehér Csaba avatták fel, és Herdics György címzetes apát szentelte fel. A szoboravatáson részt vett a Hrotkó család még élő tagja, Bastrnák Ferenc sebész-főorvos.

TelepülésCsicsó [Číčov]
Pontos helyszín, címAz iskolával szemben, az üzlet mellett található.
Készítés időpontja2013. október 27-én, születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett Hites Kristóf-emlékév záróakkordjaként
Készíttető neveCsallóközi Kultúra és Hagyományőrző Nonprofit Szervezet / Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
LétrehozóNagy Géza, famúves, Csicsó és Steinbach Sándor (Veszprém) fafaragó
ForrásinformációkRNDr. Nagy Amália, Csicsó