Haydin Imre országgyűlési képviselő sírja

Haydin Imre, volt országgyűlési képviselő. 1866 dec. 18-án született Trencsénben. Középiskolái elvégzése után jogi tanulmányait Pozsonyban végezte el. Jogász korában nagy szerepet játszott az ifjúság életében és mint hírlapíró is tevékenyen részt vett a pozsonyi magyarság mozgalmaiban. Jogász korában irta meg és adta ki „Magyarország és a lengyel szabadságharc”, valamint a pozsonyi vértanukról szóló önálló müveit. Jogi tanulmányainak végeztével Trencsénmegye szolgálatába lépett, emellett folytatta irodalmi munkásságát magyar, német és tót nyelven. A pánszláv veszedelemről irott cikksorozatai szélesebb körben keltettek feltűnést. 1901-ben és 1905-ben a várnai kerület választotta meg képviselővé szabadelvüpárti programmal. Az 1906-1910-i ciklusban nem volt tagja a Háznak. 1910-ben újra régi kerülete mandátumát nyerte el, nemzeti munkapárti programmal.

TelepülésTrencsén [Trenčín]
Készíttető neveHaydin család
LétrehozóCOUFAL. dnp.
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratHaydin Imre / országgyűlési képviselő / 1867 † 1912 / és édes anyja. / özv. Haydin Mihályné / szül. tharnói Kostyál Laura / 1834 † 1913 / Nyugodjatok békében!
trencsen-haydin-imre-sírja (2)
trencsen-haydin-imre-sírja (3)