Gróf Csáky Zénó emlékműve

Gróf körösszeghy Csáky Zénó (Korompa 1840. március 8. – Budapest 1905.október 2.) felvidéki főúr volt, nagybirtokos, Szepes vármegye főispánja, titkos tanácsos, Szepességi Történeti Társaság elnöke, Magyar Képzőművészeti Egyetem tiszteletbeli tagja. Apja gróf Csáky Ágoston (1803–1883) politikus, Szepes vármegye főispánja, anyja Prónay Iphigenia bárónő (1807–1874).
“A középiskolai szakokban otthon Albin öcscsével együtt taníttatván, 16 éves korában a katonai pályára lépett és az 1859-iki olasz hadjáratban részt vett; 1863-ban mint főhadnagy elhagyta a szolgálatot, nőül vevén Esterházy Leontin grófnőt s mint magányzó Szepes-Sümegen telepedett le.”
Szepesség kulturális, társadalmi és gazdasági életének tevékeny résztvevője, 1896-tól Szepes vármegye főispánja, a Szepességi Történeti Társaság elnöke volt.
Nagy érdemei vannak a Tátra alatti településeket összekötő útrendszer kiépítésében. Nevéhez fűződik a fürdőkultúra, és a sportturizmus elindítása, fellendítése.
A Magyarországi Kárpátegyesület a XXXIII. közgyűlésén 1906-ban Tátrafüreden megörökítették jegyzőkönyvileg is gróf Csáky Zenó, Szepesvármegye volt főispánjának és az egyesület volt dísztagjának emlékét.
Halála után 1908-ban a tátralomnici parkban egy emlékművel tisztelték meg, melyről a helyi és fővárosi lapok fényképes tudósításokat hoztak.
A szoborkompozíció egy durva mészkőből épített félköríves karéj közepén helyezkedik el. Ennek tetején faragott fehér kő mellvéd helyezkedik el, melyen a „Közadakozásból, Szepes vármegye közönségétől” felirat helyezkedik el. A 6/4 méretű bronz büszt a karéj közepén, szintén faragott mészkő talapzaton magasodik egy hármashalmot szimbolizáló emelvényen. Ennek homlokfelületére az ábrázolt személy nevét, és születési illetve halálozási dátumát vésték.
Az emlékművet az I. világháború után eltávolították.

TelepülésMagastátra [Vysoké Tatry]