Grassalkovich kastély

A területen Amadé Lénárt 1640-ben vadászkastélyt építtetett. A közeli erdőből szép barokk kastélyparkot alakított ki. A 18. század közepén az ivánkai uradalmat gróf Grassalkovich Antal vette meg, és a vadászkastély helyére egy barokk kastélyt emeltetett 1763-ban. A Grassalkovichok 1841-ig voltak az uradalom birtokosai, 1842-ben Obrenovics Mihály szerb király vásárolta meg (1858-ig volt a birtokosa), kinek neje, szül. Hunyady Júlia grófnő révén a Hunyadyak kezére jutott. Hunyady Julia második férje Arenberg Károly herczeg neogótikus stílusban alakíttatta át a kastélyt. Ugyanők építtették az itteni mintaszerű óvodát is. Gróf Hunyady család sírboltja a Grassalkovich Antal herczeg által 1772-ben építtetett katolikus templomban található. A jezsuiták 1943-ban vették meg az épületet, nekik azonban a negyvenes évek végén el kellett hagyniuk a kastélyt. Jelenleg a pozsonyivánkai neogótikus kastély újra a jezsuita szerzetesrend tulajdonát képezi.

TelepülésPozsonyivánka [Ivanka pri Dunaji]
Pontos helyszín, címHősok tere 42/7 - Námestie padlých hrdinov 42/7