Gálik Gál Iveta síremléke Rimaszécsen (Balogvölgy)

A nemesradnóti Pósa Lajos (1850-1914) költő, szerkesztő a nemes nagy Pósa család sarja. A költőnek saját gyermeke nem született, rokonságát a szülei testvéreinek a családja után vezette Homoly Erzsébet a Pósa Lajos emlékezetei – Emléktár című 2010-ben megjelent könyvben.
Pósa Lajos édesanyjának, Kovács Máriának (1825-1901) Mihály nevű testvére gyermekkorában elhunyt (1830-1841). Anyjuk, Ns. Bodon Katalin régi egyházi jegyzőkönyvek feljegyzése szerint férje, Kováts Mihály halála után teherbe esett. Házasságon kívüli gyermekének apját nem mondta meg, saját nevére vette: Bodon Sándor (1839-1888). Ő lett Kovács Mária, Marcsa nénink, a költő édesanyjának a féltestvére, aki Bodon Juliannát vette feleségül.

Pósa Lajos édesanyja, Kovács Mária féltestvére Bodon Sándor és leszármazottai

Bodon Sándor és Bodon Julianna házasságából született 1871-ben Bodon Julianna, aki Bodon Déneshez ment férjhez, Dinánének hivták. Öt gyermekük született: Bodon Karolina (1889-1903), Bodon Jolán (1894-1902), Bodon Jolán (1903-1981), Bodon Sándor (1906- II. világháborúban hunyt el), Bodon Lajos (1909-1988).

Bodon Lajos Varga Júliát vette feleségül, unokája Gál Iveta volt, ki fiatalon hunyt el. Szeretett nagyszüleinél tartózkodni. Később Radnótra is költözött. Közösségi ember volt, lelkes, segítőkész. Tóth Lajos és majd Tóth Elemér idejében is a községházán dolgozott. Aktív tagja volt a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezetének. A halál akkori munkahelyén, a radnóti Községi Hivatalban érte. Temetésén ifj. Pósa Dénes, akkori alpolgármester, a nevezett szervezet alelnöke búcsúzott tőle. Annak ellenére, hogy mindössze négy évet tudott együttműködni a szervezettel, mely 2002-ben alakult, emlékét azóta is őrzik, és szeretettel gondolnak rá.

TelepülésRimaszécs [Rimavská Seč]
Pontos helyszín, címA községi temető bejáratánál
FeliratGálik Iveta / sz. Gál / 1964.3.14 - 2006.3.9
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkHomoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár, megj. 2010-ben, 166-169. oldal, ifj. Pósa Dénes gondnok
rimaszecs-galik-gal-iveta (1)
rimaszecs-galik-gal-iveta (2)