Fehér kereszt (Fehér kép)

Korábban a falu északkeleti részén állt, a falun kívül, a pozsonyi út mellett (GPS: 48.103903, 17.345230). 2015. december 11-én helyezték át a Vám térre, ekkor került sor az újraszentelésére. Az újraszentelésésen részt vett a Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László is (aki személyes támogatója volt a szoborfelújításnak), akit Őry Péter, a település polgármestere üdvözölt. Az ünnepségen részt vett Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott pozsonyi nagykövete, továbbá az egyház képviselői. A szobrot Masicza Róbert, a község plébánosa áldotta meg.
A szobor felújítását a Szent Jakab Polgári Társulás kezdeményezte, a Takács család segítségével, Füle Zsófia és Sill Jakab leszármazottai, amelyet az önkormányzat támogatásával valósítottak meg.

Homokkőből készült, időnként fehérre meszelik, innen kapta a Fehér kép népi megnevezést. A talapzat fölött táblaszerűen kiképzett márványlapon az alábbi felirat olvasható:
Isten dicsőségére emeltette
Sill Jakabné Füle Zsófia
1913
Fölötte két féloszlop közrefogta barlangszerű mélyedésben Szűz Mária édesanyja, az imádkozó Szent Anna szobra áll. Efölött egy újabb talapzaton áll a kereszt, rajta a keresztre feszített Krisztus töviskoszorúval a fején. A kereszt felső szárán az INRI felirat. Mind a keresztre feszített, mind Szent Anna alakja rendkívül finoman kidolgozott alkotás, Hild L. soproni kőfaragó munkája. Vasráccsal van kerítve. A Fehérkép valamikor a legelő szélén állt, a lányok időnként Szent Anna fejére koszorút fontak.

TelepülésCsütörtök, Csallóközcsütörtök [Štvrtok na Ostrove]
Pontos helyszín, címA Vám téren áll.
Készíttető neveSill Jakabné Füle Zsófia
LétrehozóHild L. soproni kőfaragó
FeliratIsten dicsőségére emeltette / Sill Jakabné Füle Zsófia / 1913
Gondozását felügyeliönkormányzat, katolikus egyház, Szent Jakab Polgári Társulás
ForrásinformációkKovács László: Csallóközcsütörtök szakrális emlékei, Csallóközcsütörtök Önkormányzata, 2014