Falumúzeum és Zsélyi Aladár emlékszoba

Losonc felé vezető út jobboldalán, a faluközpontjában található. Az épület egykor magántulajdonban volt, 1994 óta ad helyet a néprajzi gyűjteménynek. Nemcsak Bussáról, hanem a környékbeli falvak, települések mindennapi tárgyait, népviseletét és berendezését őrzik.

Az épület ad helyet a Zsélyi Aladár emlékszobának is. A kiállítás 1994-ben, a budapesti Közlekedési Múzeumból került Bussára. A Bussán megkeresztelt fiatal repülős személyes tárgyait, repülőgépének modelljét, terveit és róla készült fotókat, dokumentumokat tekintheti meg a látogató. Az emlékszobát a Zsélyi Aladár Alapítvány támogatja.

A falumúzeum és Zsélyi Aladár emlékszoba feliratok alatt Varga Jolánnak (1930-1956), az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz Bussáról elszármazott áldozatának az emléktáblája látható.

Kategórianéprajzi gyűjtemény / tájház, kézművesház
TelepülésBussa [Bušince]
GPS48.17270, 19.50164
Pontos helyszín, címA falu központjában, a Losonc felé tartó út jobb oldalán, a községi hivatal mellett látható.
Készíttető neveközségi önkormányzat
LétrehozóCsemadok helyi alapszervezete
Készítés céljának ismert okaBussa és környéke néprajzi gyűjteményének megőrzése, kiállítása
FeliratFALUMÚZEUM / ZSÉLYI ALADÁR / EMLÉKSZOBA // VARGA JOLÁN / 1930 - 1956 / AZ 1956 DECEMBER 8-I / SALGÓTARJÁNI SORTŰZ / BUSSÁRÓL ELSZÁRMAZOTT / ÁLDOZATÁNAK EMLÉKÉRE
Gondozását felügyeliCsemadok helyi alapszervezete, Molnár és Bombor családok
ForrásinformációkBombor Péter, Bussa, 2017. / Simoncsics Sára, Ipolynyék, 2017.