Fájdalmas Szűzanya-szobor

Fájdalmas Szűzanya-szobor (Hétfájdalmú-szobor, Kádek-szobor, Hétfájdalmú Szűz Mária)

A temetői nagykereszttől délre található szintén polikróm homokkőből. A talapzat oldalainál oszlopzat, elülső alján egy angyalkás domborművel. A szobor alatt közvetlen a talapzat peremén a következő felirat olvasható: HÉTFÁJDALMÚ SZŰZ KÖNYÖRÖGJ A MEGHALT HIVEKÉRT Talapzatán: ISTEN DICSŐSÉGÉRE ÁLLÍTATTÁK EZEN HETFAJDALMÚ SZŰZ MÁRIA SZOBRÁT KADEK ANDRÁS ÉS CSALÁDJA 1934. Egyazon Kádek Andrásról van szó, aki feleségével út menti keresztet állított a katolikus templomnál (Feszty Istvánné Scheffer Piroska, sz. 1915). Ők mindjárt a vizsgált objektum mögött vannak eltemetve. Az Amerikában élő, a Szentháromság-szobor állíttatójának leszármazottja is küldött anyagi támogatást a szobor felújítására. Tette ezt kegyeletből a szakrális kisemlék közelében elhunyt rokonainak tiszteletére. Vladimír Oravský esperes-plébános szentelte fel a megújítást követően egy kisebb csoport jelenlétében (Mechura Jánosné Rákász Terézia Veronika, sz. 1926). Ekkor az objektum talapzatának déli oldalára a következő feliratú gránittábla került: SZŰZ ANYÁNAK HÁLÁBÓL ÉS EMLÉKÜL A SZÜLŐVÁROSUNKNAK FOJTIK, RÁKÁSZ VERONIKA RESTAURÁLTATTÁK, 2001-BEN.
A második világháború után nagyjából az 1950-es évek végéig még háztól temetkeztek az ógyallaiak, de előfordulhatott, hogy ebben az időszakban a közeli puszták, majorok halottait a fenti temetői objektumok valamelyikénél ravatalozták fel (Chalupeczky Józsefné Hulkó Anna, sz. 1923). Napjainkban a szakrális kisemlékeknél romák búcsúznak halottaiktól. Továbbá ugyanezeknél a hívek mindenszentekkor litániát tartanak.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címTemető utca (temető) - Cintorínska ulica
Készíttető neveKadek András és családja
FeliratHétfájdalmú Szűz könyörögj a meghalt hívekért! / Isten dicsőségére / állítatták / ezen Hetfajdalmú / Szűz Mária / szobrát / Kadek András / és családja 1934
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkActa Ethnologica Danubiana 7, Az Etnológiai Központ Évkönyve, 2005, Szerkesztette, Liszka József, Fórum Institute, Lilium Aurum, Komárom - Dunaszerdahely, 2005, BAGIN ÁRPÁD, Ógyalla és Bagota kataszterének szakrális kisemlékei, 144 - 145. oldal
ogyalla-fajdalmas-szuz-maria-szobor (3)
ogyalla-fajdalmas-szuz-maria-szobor (4)