Fájdalmas Szűz Anya temetőkápolna

A kápolna homlokzatának alsó része négyzet alakú, középen félköríves végződésű, kőkeretes ajtóval. Két oldalát egy-egy szürkés, gömbölyű oszlop díszíti. Az ajtó feletti timpanonból emelkedik ki a kis huszártorony, benne egy kis haranggal, oldalain félköríves hangvetőnyílásokkal. A tornyon tűhegyes, gúla alakú piros bádogsisak; két oldalán a homlokzatot lezáró hullámos tetőpárkány, alján pedig ez a kőbe vésett felirat olvasható: „Alapíttatott/ 1926-ban”. A kápolnát özv. Verbók Ferencné Kovács Katalin építtette Tóth Imre mesterrel 10 00 koronáért. A kis a hajórészben padok is vannak, oltárán pedig a Fájdalmas Szűz nagyméretű szobra látható. Mária fehér fátyolban, kék palástban van; ölében a halott Jézust tartja, akinek feje balra, az anyja vállára fordul. Az oltáron ezenkívül egy feszület s további szobrok (Kisjézus, Mára Magdolna, Fatimai, Lourdes-i Szűzanya) is helyet kaptak.

TelepülésKőhídgyarmat [Kamenný Most]
Pontos helyszín, címKőhidgyarmat, Gurgyali temető / Kamenný Most, cintorín Gurďal
Készíttető neveözv. Verbók Ferencné, szül. Kovács Katalin
LétrehozóTóth Imre
FeliratAlapíttatott / 1926-ban
Gondozását felügyeliKőhidgyarmat egyházközség, önkormányzat
Forrásinformációkhttp://felvidek.ma/2015/03/temetojaras-xii-barangolas-a-kohidgyarmati-temetokben/, * Juhász Gyula: Kőhidgyarmat (KT Komárom, 2008)
kohidgyarmat-temetokapolna-oldali
OLYMPUS DIGITAL CAMERA