Esterházy János emléktáblája Szencen

Huszonöt év telt el azóta, hogy első alkalommal szerették volna elhelyezni a szenci lourdesi Szűz Mária szobor mellett Esterházy János emlékét őrző táblát. Akkor a politikai körülmények ezt nem engedték meg, 2019. június 12-én végre sikerült felszentelni az emléktáblát.
A szenci Szűz Mária-szobornál többször imádkozott Esterházy János, akkor is a rabszállító kocsiban itt imádkozott, mikor Pozsonyba szállították őt a szovjet Gulágról. „…Cselekedjünk mindannyian egyetértésben és szeretetben…“ – olvasható a táblán, amelyet a szentmise után lepleztek le. A misén Dr. Farkas Zsolt szőgyéni plébános reményét fejezte ki, hogy hamarosan Esterházy János boldoggá avatása is megtörténik.
A táblát (amely a helyi plebánia engedélyével került elhelyezésre) Farkas Zsolt és Duray Rezső, az MKP Szenci Helyi Szervezetének elnöke leplezték le, aki még az MKDM helyi elnökeként csináltatta meg a táblát 25 évvel ezelőtt.
A márványtáblát Bošňák András káplán úr áldotta meg, majd a résztvevők mécsest gyújtottak, ezzel tisztelegtek a mártír politikus emléke előtt.

TelepülésSzenc [Senec]
Pontos helyszín, címA katolikus templomnál, a lourdesi Szűz Mária szobor mellett.