Emléktábla az I. világháborúban elesett hősök emlékére

Bátka történelmében az első világháború mély nyomot hagyott. A bátkaiak a losonci közös császári és királyi, valamint a besztercebányai honvéd gyalogezredbe rukkoltak be. Az orosz fronton Gorlicénél és Limanovánál, az olasz fronton pedig Caporettonál harcoltak. Voltak, akiket hadimunkára vittek útakadályokat építeni vagy lövészárkokat ásni. A férfiaknak el kellett hagyniuk családjukat, többségüknek nem adatott meg a lehetőség, hogy újra láthassák szeretteiket. A Nagy Háború Bátkától 14 áldozatot követelt. Név szerint: Szívos Lajos, Vitális Lajos, Mács János, Tóth Barna, Tóth István, Tóth János, Boholy János, Breznai József, Csík Fejes János, Bata József, Kovács György, Nagy József, Nagy István, Bari Makszi. A hősöknek állít emléket a református templom szószékkel szembeni falán 1928-ban elhelyezett emléktábla, amelyet a rimaszombati Ferenc I. készített.
A fotón Boholy János (1892-1919) látható. Mellette Koósné Patko Mária (1867-1956). Boholy János 1918 végén betegen tért haza, amit az olasz fronton belélegzett mustárgáznak tudhatott be. Orvosi ellátás híján egy év múlva elhunyt.

TelepülésBátka [Bátka]
Pontos helyszín, címa református templom szószékkel szembeni falán található
Készíttető nevereformátus egyházközség
LétrehozóFerenc I., Rimaszombat.
Felirat1914-18 évi világháborúban érettünk és a hazáért / elesett bátkai hősök névsora: / Nyugosznak ők a hős fiak, dúló csaták után. / Szívos Lajos, Vitális Lajos, Mács János, Tóth Barna, Tóth István, Tóth János, Boholy János / Breznai József, Csík Fejes János, Bata József, Kovács György, Nagy József, Nagy István, Bari Makszi. / Messze idegenben a hol ágyú szántott, Ahol könnyből vérből nőlnek a virágok / Alusszák a Hősök csillag fényes álmát / S várják egy dicsőnap hajnal hasadását. / 1928 / Ferenc I. / R. Szombat
ForrásinformációkA Négy határon át vetélkedő - 2018 - Bátka nevű csapata (Bátkai Alapiskola, Tompa Mihály Református Gimnázium). Csapattagok: Ferencz Edina, Hencz Bálint Péter, Nagy Valentina. Felkészítő pedagógus Gyurán Ágnes.
batka-1-vilaghaborus-emlektabla (3)