Első világháborús emlékmű, Keszegfalva

Keszegfalva első világháborús emlékművének szoboralakja Berecz Gyula alkotása. A komáromi Berecz Gyula a két világháború közti időszakban több hősi emlékművet készített a Komárom környéki településeknek. Alkotásai Udvardon, Keszegfalván, Megyercsen, Nemesócsán, valamint a mátyusföldi Diószegen állnak. Komárom részére a Szent András templomban felavatott relieffel kombinált első világháborús emléktáblát készítette, valamint az eredetileg az egykori komáromi neológ zsinagóga falán felavatott, majd később a zsidó temető szertartástermébe áthelyezett ugyancsak domborműves emléktáblát is. A nemesócsai oroszlánt ábrázoló szobor kivételével valamennyi alkotásán megjelenik a sebesült és haldokló katona alakja, a keszegfalvai szobor haldokló katonája lényegében az udvardi emlékművön látható szoborcsoportot képező katonát formázza.

TelepülésKeszegfalva [Kameničná]
Pontos helyszín, címa 174-es számú ház mellett lévő parkban
Készítés időpontja1937 ?
LétrehozóBerecz Gyula, szobrász
FeliratDicsőséggel / harcoltunk / becsülettel / haltunk meg / 1914-1918 / / Adamek Antal, Balog József, Balog István, Belán János, Bartal István, Bugris Gyula, Bakos József, Borsányi István, Benkoczki János, Czimer József, Czimer Ferenc, Czuczor János, Csontos András, Csontos Sándor, R. Vajkai Lajos, Dechy Lajos, Dudák Sándor, Danázs József, Domján Gyula, Gál Géza, Farkas József, Farkas István, Füsi János, Füsi Mihály, Füsi Gáspár, Füsi András, Forró István, Fekete József, Fülöp Miklós, Farkas József, Hozman Pál, Hozman Ferenc, Hegedűs István, Herdics Mihály, Horváth József, Horváth Lajos, Horváth János, Horváth Gyula, Jancsó János, Kis István, Kis János, Kollár Balázs, Keszán Ferencz, Kozár János, Takács Lajos, Krvanek Mihály, Kelemen Aladár, Laposa Gyula, Lancsalics Géza, Lőrincz Gyula, Lencse Vendel, Mizera András, Majer Imre, Majer József, Majer János, Maraz József, Maraz István, Majer István, Moravcsik János, Nagy Vincze, Nagy János, Nagy Sándor, Nagy Kálmán, Nagy Dezső, Natkai Kálmán, Oboril Pál, Polgár Imre, Polgár Lajos, Szabó János, Szabó Lajos, Szabados András, Szarka Ferenc, Szokola Géza, Turcsány János, Szolik Gyula, Szedep Mihály, Spanyik József, Tóth Géza, Tóth István, Tóth János, Tóth András, Tokár Kálmán, Vangel József, Vajkai Kálmán, Varga András, Zobor István, Czimer Gyula, Benkovics Peter, Kovacsics János
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkL. Juhász Ilona, Neveitek e márványlapon..., A háború jelei, (Adalékok a világháborús emlékjelek etnológiai szempontú értelmezéséhez), Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja, 2010, 228-229. oldal * http://kemertektar.hu/hataron-tuli-kincseink/hu/hataron-tuli-muemlekek/elso-vilaghaborus-emlekmu-keszegfalva--136
keszegfalva-elso-vilaghaborus-emlekmu (2)
keszegfalva-elso-vilaghaborus-emlekmu (3)