Dusinszky Lipót karnagy, zeneszerző sírja

Dusinszky Lipót, székesegyházi karnagy, egyházi zeneiró, szül. Csehországban Szupihorán 1833., honnan a 40-es évek végén szakadt Magyarországba s azóta hazánk művészeti érdekeit szolgálja Nyitrán, hol iskoláit is végezte s hol előbb mint kántortanító s magántanár működött, mig 1863. a nyitrai püspöki székesegyház karnagyául nevezték ki s manapság is ez állásában működik. Egyházi zeneműveinek száma tekintélyes s emellett több világi dalt, férfi- és vegyeskart is irt, melyek nagy része a 70-es években virágzott Fellegi V.-féle «Apollo» zenefolyóiratban látott napvilágot, melynek egyik legszorgalmasabb munkatársa is volt. Kiváló becsü ama nyolc szólamu pápai himnusza, melyet XIII. Leó pápa jubileuma alkalmára szerzett, s melyért a pápától kitüntetést is nyert.

TelepülésNyitra [Nitra]
Pontos helyszín, címVárosi Temető, Temető utca 18. - Mestský cintorín, Cintorínska 18.
Készítés időpontjaa 19-ik század utolsó harmada
Készíttető neveDusinszky család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratDusinszky / család sírboltja. / Johanna / † 1866. / Leopoldina / † 1868. / Melanie / † 1881. / Natalia / férj. Schurmann. / † 1885. / Mária / a család anyja. / † 1889. / Lipót/ székesegyházi / karnagy zeneköltő / a család feje. / 1833 - 1911. / Béke hamvaikra!
nyitra-dusinszky-lipot-sirja (2)
nyitra-dusinszky-lipot-sirja (3)