Dobó István sírja

Dobó István sírja

Dobóruszka Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére szentelt Római Katolikus Templomát a Dobó család építtette 1500 körül. A templom 1797-ben, az akkori átépítéskor kapta mai formáját, így lett kéthajós az épület. Itt temették el Dobó Istvánt, az egri várvédő kapitányt 1572-ben. Márvány reneszánsz szarkofágját fia készítette és helyezte el a szentélyben. A ma is itt látható síremlék oldallapjai eredetiek, a híres fedlap viszont csak másolat.

A hely látogatható, ha az egyház képviselőjét keresik fel.

TelepülésDobóruszka [Ruská]
Pontos helyszín, címRómai katolikus templom
Készítés időpontja16. század vége
Készíttető neveDobó Ferenc, Dobó István fia
Készítés céljának ismert okaÉdesapjának méltó emléket és nyughelyet állítani.
FeliratVan, latin szöveg látható a szarkofág oldalán.
Gondozását felügyeliDobóruszkai Római Katolikus Egyház. Esetenként a helyi Csemadok, az önkormányzat is segít.
Forrásinformációkaz Egri Vármúzeum történészeinek segítségével, valamint Dr. Chovanec, szlovákiai történész segítségével feltárt információk alapján.
Dobó István sírja