Csongrády Gyula sírboltja

A két község, Magyar- és Németszőgyén egyesítésének legfőbb támogatója Csongrády Gyula helybéli jegyző volt. Ő javasolta közös névnek Szőgyént. Csongrády 1915. októberében, 64 éves korában nyugállományba vonult, ezt követően Kőhídgyarmatra költözött, ahol Piroska nevű leányának férje, az ugyancsak szőgyéni születésű Sipos István jegyzősködött. Kőhídgyarmaton húnyt el. A Prágai Magyar Hírlap korabeli száma is beszámolt a temetésről.

TelepülésKőhídgyarmat [Kamenný Most]
Pontos helyszín, címKistatai temető - Cintorín Malá Tata
FeliratItt nyugszik / Istenben boldogult / Csongrády Gyula / Szőgyén községnek / 33 éven át volt közjegyzője / Született Szőgyénben / 1851. okt. 4-én / Meghalt 1926. mart. 21 / Áldás és béke poraira
ForrásinformációkGábris József: A Csongrády család Szőgyénben (Szőgyén Község, 2004)
kohidgyarmat-csongrady-gyula-sirja (2)