Cseh Lajos akadémiai tanár sírja

A selmecbányai temetők egyikében, a Piarikapuval szembeni Frauenberi-temető 463. számú parcellájában pihen Cseh Lajos bányatanácsos, akadémiai tanár, a selmeci bányaigazgatóság geológiai osztályának vezetője. Síremléke a Havas Boldogasszony tiszteletére szentelt temetőkápolna közelében található.
Szentkatolnai Cseh Lajos a Baranya megyei Battinán (más források szerint Kiskőszegen) született 1840. szeptember 29-én. Pozsonyban érettségizett a főreáliskolában, majd 1860–63-ban a selmeci akadémián tanult bányászatot-kohászatot. 1864-ben a szélaknai királyi bányahivatalnál lépett állami szolgálatba. 1878-ig a Selmec környéki kincstári bányaüzemeknél dolgozott. 1878-ban a Selmecbányai Bányaigazgatóság újonnan létrehozott bányageológiai osztályának geológusa lett. (Zsámboki L. szerk., 1983. 130. l.) A geológiai osztály keretében egy „ásványáruda is szerveztetett”, melynek vezetésével szintén Cseh Lajos „bizatott meg”, s ezt nagy szakértelemmel látta el. Részt vett többek közt a bécsi és a párizsi nemzetközi kiállításon is, a budapesti ezredéves kiállításon pedig ő rendezte és vezette a bányászati bemutatását. A rendezés körüli érdemei elismeréséül bányatanácsosi címet kapott. (Jószerencsét. 1908. 45-47. l.) Geológusi minõségben Cseh Lajos 1898-1904 között hatalmas ásvány- és kőzetgyűjteményt állított össze a Selmec környéki bányákból és lelőhelyekről. Ezzel alapozták meg később a selmeci Dionýz Štúr Bányamúzeum ásványgyűjteményét. (Herèko, I., 1995. 38. l.) 1878-ban a bányaigazgatóság Cseh Lajost megbízta a város környéki bányák geológiai dokumentációjának elkészítésével, illetve a szakszerű geológiai térképezés folytatásával. Cseh Lajos mintegy 150 kilométernyi bányavájat rajzát készítette el. Gesell Sándorral közreműködött a Szabó József könyvéhez készült geológiai térképek felvételeinél. (Selmec geológiai térképe és geológiai átmetszet a II. József Altáró vonalán. Budapest, 1882–1884; A selmeci bányavidék ércelér vonulatai. Budapest,1883) (SBS. I. 1972. 334. l.; Zsámboki L. szerk., 1983. 130. l.) Cseh Lajos gazdag tudását és tehetségét az akadémián is kamatoztatta. 1866/67-ben és 1867/68-ban Pöschl Ede professzort helyettesítette a bányagéptan-kohógéptan-építészet tanszéken. 1897-től az ásványtani-geológiai-paleontológiai tanszék lektoraként a tanulók geológiai gyakorlatait vezette. 1898–1904 közt segédtanárként működött az ásványtan-földtani tanszéken. A Földrajzi Közleményekben megannyi tanulmánya látott napvilágot. Írt például a vihnyei bányatelep földtani viszonyairól, a Végleskálnokon előforduló ásványokról, azok termőhelyéről. Amint a selmeci tanárlexikonban olvassuk: „Új módszerét a bányageológiai felvételek rendszeréről itthon és külföldön egyaránt elismerték.” (Zsámboki L. szerk., 1983. 130. l.)
Jeles tanárunk Selmecbányán hunyt el 1908. április 10-én. A Jó szerencsét című társadalmi, műszaki, bányászati és kohászati heti szaklap 1908. április 19. száma így emlékezik meg róla: „E hó 13-án hétfőn kisértük örök nyugalomra Cseh Lajos m. kir. bányatanácsost, a selmeczbányai bányaigazgatóság geológiai osztályának vezetőjét. Halálát hosszas betegség előzte meg, már a múlt év végén súlyos beteg volt, ekkor azonban magához jött s rövid további szolgálat után ez évi február hó 1-től nyugalomba vonult. A nyugalmat nem soká élvezhette, ismét ágyba került s hosszas betegség után folyó hó 11-én éjjel 2 órakor a halál megváltotta őt szenvedéseitől.
Halála érzékeny vesztesége nemcsak a bányászatnak, hanem a társadalomnak is, a melyben élénk és tevékeny részt vett mindenkor, A helybeli „Kolos” intézetnek régóta bányakincstári gondnoka volt s fiatalabb éveiben évek hosszú során át alparancsnoka volt az önkéntes tűzoltó egyesületnek. Emberszerető humánus gondolkodása, egyenes jelleme tiszteletet és becsülést vivtak ki számára nemcsak tiszttársai között, hanem a társadalomban is. — Emlékét sokáig fogjuk megőrizni!“

Pontos helyszín, címFrauenberi temető - Római katolikus temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratSzentkatolnai / Cseh Lajos / bányatanácsos / 1840 – 1908. / Leb wohl leb wohl du Bergmanskind, / Du hast vollbracht den Lauf / Treu w arest du und brav Gesinnt, / Drum rufen w ir; Glück auf! (Búcsút neked, Bergman gyermeke, te jóhiszeműségedet és bátor gondolkodást végeztél, amit csak hívunk; Sok szerencsét!)
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly: HÍRES SELMECBÁNYAI TANÁROK, Lilium Aurum, Dunaszerdahely, 2003, 43-44. oldal / Jó szerencsét, I. évfolyam, 1908. áprílis 19., 29. szám, Selmecbánya
selmecbanya-cseh-lajos-sirja (2)
selmecbanya-cseh-lajos-sirja (3)