Bodon Lajos Nemesradnót egykori jeles kántor-tanítójának síremléke Rimaszombatban

Bodon Lajos Rimaszombatban született 1891-ben. Tanulmányait a Losonci Általános Tanítóképző Intézetben végezte, kitűnő oklevelét 1911. június havában szerezte meg. A fiatal tanító 1911. október 4-én foglalta el hivatalát Nemesradnóton, az esperes október 5-én iktatta be hivatalába. Az első világháborúban fogságba került, addig Héthy György helyettesítette, majd hazajötte után kezdett el újra Nemesradnóton tanítani, egészen a második világháború végéig, amikor is szlovák tanítót hoztak a faluba. Bodon Lajos az 1950-es évekig számos Pósa-ünnepséget szervezett, és színdarabot rendezett Nemesradnóton, az 1960-as években pedig még kántorként beszolgált Nemesradnótra. Rimaszombatban hunyt el 1971-ben, a köztemetőben nyugszik. (Pósa Homoly Erzsó szerkesztő gyűjtése nyomán.)

TelepülésRimaszombat [Rimavská Sobota]
GPS48.388385, 20.028485
Pontos helyszín, címVárosi temető, a parkkal szembeni bejáraton haladva jobb irányban a fenyőfák és tujafák között.
FeliratMáté XI. 28 / Bodon Lajos / nyug. ig. tan. / 1891 1971 / és neje / Pósa Ilona / 1892 1972
ForrásinformációkPósa Lajos emlékezetei-Emléktár, 2010, Homoly Erzsébet szerkesztésében