Bese Elek Madar 14. lelkipásztorának sírja

Bese Elek (1831 – 1872), Madar 14. lelkipásztora
Bese Elek (1855 – 1872) 17 évig volt Madar lelkipásztora. A madari gyülekezet az egyházkerülethez beadványt nyújtott be, amelyben Bese Elek urat, Madar lelkészét szeretnék leváltatni. „kéri mással fölváltani, mivel … folytonos betegsége miatt hangja gyenge, a vasárnapi közmunkát nem tilalmazza, megválasztásakor a választási okmányt sokan erőszakolva írták alá, s megválasztása csak három évre történt”. A madari gyülekezetet ezért a beadványért megrótták.

TelepülésMadar [Modrany]
Pontos helyszín, címRégi református temető a templom mögötti dombon
Készíttető neveMorócz Karolina
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratBese Elek / feledhetlen kedves férjének / szeretete jeléül / Morócz Karolina / a boldogult 17 évig volt / a madari h.h. egyházközség / lelkipásztora. / Meghalt 1872 év Aug. 25én / 42 éves korában. / Áldás és béke lengjen / porai fölött.
ForrásinformációkÉGAI Madar, Települési értéktár Madar, Református egyházközség krónikája
Madar_Bese_Elek_sirja1