Bercsényi Miklós emléktábla

Bercsényi Miklós 1704 és 1708 között több alkalommal megfordult Érsekújváron. A ferences rendház falán, emeletnyi magasságban látható tábla Tóth András (1858-1929) debreceni szobrász alkotása. Az emléktáblát az első világháború után eltávolították, 1939-ben került vissza a helyére.

TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Pontos helyszín, címA ferences rendház falán - Templom utca 1. - Kostolná 1.
Készítés időpontja1939. április, eredetileg: 1906. június 17.
Készíttető neveÉrsekújvár hálás közönsége
LétrehozóTóth András, szobrász, Debrecen
FeliratAz 1704 - 1708 közötti években / számos ízben e kolostor falai között / lakott a Rákóczi-szabadságharcz / lánglelkű fővezére / gróf Bercsényi Miklós / fejedelmi helytartó. /A nagy szabadságharcz emlékére / honfiui kegyeletből / megjelelte / Érsekújvár hálás közönsége /1904 évben. / Tóth A. / Debrecen.
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttps://www.kozterkep.hu/~/27402/Bercsenyi_Miklos_emlektabla_Ersekujvar_1939.html * Kuruc Krónikák, Sík Sándor Cserkészpark: Fillmore N,Y. USA , I. évfolyam, 7. szám, 2015. augusztus14. * https://hu.wikipedia.org/wiki/Bercs%C3%A9nyi_Mikl%C3%B3s