Bényi Esterházy János emlékhely

Mindannyian tudjuk, hogy a mai napig nem történt meg Esterházy rehabilitációja, és csak az utóbbi években mertek neki méltó emlékhelyet állítani országszerte. A Bényi Kézművesház Egyesület régóta foglalkozik a Bényi Pálfy  kastélyba a 2. világháború alatt befogadott Lengyel menekültekkel. És itt jött a képbe Esterházy János is, aki a háttérből segítette menekülésüket és itteni létüket is 1939-1944 között.
Községünk idősebb személyeitől hallásból tudom, hogy közel 40 lengyel család élt a kastélyban, sőt az arhív feljegyzésekből kiderült az is, hogy az akkori Magyarországbon, Bényben a kastélyban volt egy lengyel mezőgazdasági szakközépiskola is melyhez hozzátartozott egy kollégium is. Iskola volt a Balaton partján is, de kollégium csak a bényihez tartozott, Esterházy János ittléte nem tűnt fel senkinek ugyanis a hét kilométerre fekvő Oroszkán lévő cukorgyár igazgató takácsának elnöke volt, és a gyár részvény-tulajdonosa. Így többnyire szolgálati útra hivatkozva is, meg-meglátogatta a Pálfy kastélyt. Gondolatban mindig foglalkoztatott, hogy egy emléktábla kellene neki és az ide menekült lengyeleknek is. Sajnos a kastélyt lerombolták, s nem volt azt hová tenni. Akkor találkoztam Buják Vincével, a Magyar Kultúra Lovagja elismeréssel kitüntetett fafaragóval, aki eddig több mint egy tucat emléktáblát készített Esterházy tiszteletére. Munkái megtalálhatók Olaszországban, Lengyelországban Csehországban, Magyarország minden égtáján de a Felvidéken is több helyen. Esterházy kopjafát készített többek közt leánya, Alice asszony részére is. Kiemelt köszönetet érdemel mindezért. Megemlítettem neki, hogy készítene-e nekünk is egy emléktáblát? Régi barátságunkra való tekintettel rögtön hajlott a kérésre és 2017 tavaszán el is készítette azt. Sajnos betegsége végett az avatás elhúzódott az őszi időszakra. A 2017. október 27-én, a bényi Csemadok szervezet által tartott ünnepségen, a helyi művelődési házban Esterházy János életéről előadást tartott Molnár Imre, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.  Farkas Iván, megyei képviselő, a Magyar Közösség Pártjának alelnöke méltatta Esterházy János történelmi szerepét, s rámutatott annak mai aktualitásaira. A résztvevők ezt követően felavatták a községi parkban létrehozott Esterházy emlékhelyet, ahol a helyi énekkar közreműködése mellett, Buják Vince, az emlékhely alkotója tartott avató beszédet.  A műsort a helyi énekkari kórus fellépése gazdagította.

TelepülésBény [Bíňa]
Pontos helyszín, címaz önkormányzat udvarán
Készíttető neveBényi Kézművesház Egyesület
LétrehozóBuják Vince, fafaragó
FeliratEszterházy / János / 1901 - 1957
Gondozását felügyeliBényi Kézművesház Egyesület
Forrásinformációkhttp://esterhazyjanos.eu/benyi-esterhazy-emlekhely/ *** Koczka Gyula, a bényi Kézművesház Egyesület vezetője
beny-esterhazy-emlekmu-2