Barabás Dániel és Soltz nevű erdészhallgatók sírja

A diákok tanulmányi vadászaton voltak, amikor az egyikük fegyvere elsült és halálra sebezte a társát. A fiatal ember öngyilkos lett.
E sírnál játszódott le 1875-ben az akadémiai ifjúsági élet egyik legjelentősebb eseménye. November elsején, mindenszentek napján a magyar érzelmű hallgatók Vörös Ferencet, a schachtisták nyílt ellenfelét bízta meg az Erdélyi Olvasókör elhalt tagtársuk, Barabás Dániel sírjánál való szónoklással. Vörös Ferenc, aki bízott eszméinek igazságában és ékesszólásának hatásában, a gyászbeszéd után az egyesülés magasztos eszméjét vetette fel. Ennek hatására másnap a német szellemű bursch és a magyar hallgatók egy közös „Magyar Társaságba” egyesültek, s ezzel a schachtisták ügye vereséget szenvedett.

Pontos helyszín, címAlsó evangélikus temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratÁrkosi Barabás Dániel / Első éves erdészhallgató mh. 1875 Ápr. 11. / élte 21. évében. Béke poraira! // Soltz ...
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://pfavk.blog.hu/2015/09/29/mindenszentek_selmecbanya *** Bartha Dénes–Oroszi Sándor, Szép kis város Selmecbánya …, Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Szakosztály, Budapest, 2003, 76. oldal
selmecbanya-barabas-daniel-sirja (1)
selmecbanya-barabas-daniel-sirja (2)