Balassi Bálint-emléktábla Zólyomban

Az 1994-ben, Balassi Bálint, költő és törökverő katona születésének és halálának jubileumi évében a Palóc Társaság, Balassi emlékének méltó megünneplése iránti kezdeményezését szlovák és magyar állami szervek is felkarolták. A szervezésben oroszlánrészt vállalt a pozsonyi Magyar Intézet igazgatónője, Sunyovszky Szilvia. Így kerülhetett sor június 15-én a központi emlékünnepélyre a szülőhelyen, a múzeumként szolgáló zólyomi várban, ahol Kő Pál szobrászművész, Balassi Bálintot ábrázoló bronz domborművét, Mádl Ferenc miniszter nevében a művelődési és közoktatási államtitkár átadta a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma államtitkárának, Zólyom város polgármesterének és a várban működő Szlovák Nemzeti Galéria képviselőjének. A leleplezést ünnepi műsor és koszorúzás követte számos helyi, magyarországi ill. felvidéki magyar intézmény és magánszemély részvételével.
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségek: Túristacsoportok alkalmi koszorúzásai.

Kategóriairodalmi / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésZólyom [Zvolen]
GPS48.572983, 19.127450
Pontos helyszín, címZólyom – Zvolen, Námestie SNP, a város közepén, dombtetőn álló vár belső falán, a bejárat közelében
Készíttető neveA Magyar Köztársaság Művelődési és Közoktatási Minisztériuma
LétrehozóKő Pál, szobrászművész
Készítés céljának ismert okaBalassi Bálint reneszánsz költő és végvári vitéz szülőhelyének megjelölése
FeliratBalassi Bálint / 1554 – 1594 / reneszánsz költő szülőhelye / A Magyar Köztársaság Művelődési és Közoktatási Minisztériuma / ajándéka // Fölötte ugyanez szlovák nyelven
Gondozását felügyeliA vármúzeum (Szlovák Nemzeti Galéria) igazgatósága
ForrásinformációkMotesíky Árpád: Balassi ünnepség a zólyomi várban, A HÉT 1994/29 / Böszörményi István: Balassi Bálint emléktáblája Zólyomban, Honismeret, 1994/5 / Fotók: Neszméry István, Réte
zolyom-balassi-balint-emlektablaja (1)
zolyom-balassi-balint-emlektablaja (3)