Balassi Bálint-emléktábla Kékkőn

Az 1994-ben, Balassi Bálint, költő és törökverő katona születésének és halálának jubileumi évében a Palóc Társaság kezdeményezésére, több emlékünnepélyre került sor. Október 16-án, Balassi születése 440. évfordulóján, a család ősi fészke, a kékkői várrom mellé épített, múzeumként látogatható barokk kastély udvarán Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke és Vladimír Siváček, a vármúzeum igazgatója leplezte le Oláh Szilveszter, szobrászművész bronz domborművét, mely Balassi egyetlen ismert portréja alapján készült, kiegészítve egy sólyommadárral és végvári vitézekkel a háttérben. A dombormű mellett balra és jobbra, egy-egy kőtáblán olvasható a felirat magyar, ill. szlovák nyelven. A leleplezést ünnepi műsor és koszorúzás, továbbá egy Balassi emlékszoba megnyitása követte.
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségek: A Palóc Társaság rendezvényei, alkalmi koszorúzások.

Kategóriairodalmi / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésKékkő [Modrý Kameň]
GPS48.243522, 19.333432
Pontos helyszín, címKékkő – Modrý Kameň, a város fölötti hegyoldalban álló kastélymúzeum udvarának falán
Készíttető nevePalóc Társaság Nagykürtös
LétrehozóOláh Szilveszter szobrászművész
Készítés céljának ismert okaBalassi Bálint reneszánsz költő és végvári vitéz emlékének megörökítése
FeliratE vár a Balassa család / ősi fészke volt / Balassi Bálint / 1554 – 1594 / a reneszánsz nagy / magyar költője / gyakran időzött a vár / falai között / az emléktáblát / európai rangú költőnk / születésének / 440 / évfordulóján / állíttatta / a Palóc Társaság. // Mellette ugyanez szlovák nyelven
Gondozását felügyeliA vármúzeum igazgatósága
ForrásinformációkMotesíky Árpád: A hazaszeretet áldozata, A HÉT, 1994/44