Baker Alajos fényképész és Baker Béla levéltáros sírja

Baker Alajos Bécsből telepedett át Selmecbányára, és 1870 körül nyitott stúdiót a városban. Portréfotók készítése mellett foglalkozott a táj és a bányászati műemlékek rögzítésével, valamint a város régészeti ásatásainak és új építkezéseinek dokumentálásával is. Tevékenységének köszönhetően ismerhetjük például a Szélaknai (Hegybányai, Piargi) kapu eredeti formáját, a Havas Boldogasszony-templommal, az Új Várral, a Bányászati Akadémiával és a Kálváriával a háttérben.

Baker Béla Selmecbányán született 1883. május 30-án. Az elemi iskola befejezése után a Selmecbányai Evangélikus Líceumban tanult, ahol 1902-ben érettségizett. Egyetemi végzettséget Budapesten szerzett 1913-ban. 1921-ben visszatért Selmecbányára, ahol 1922. október 28-tól városi levéltárosként kezdett el dolgozni. Számos értékes dokumentumot dolgozott fel, szerzett és mentett meg. Az általa létrehozott gyűjtemény az újonnan létrehozott Városi Múzeum alapjául szolgált. 1925-ben véglegesen kinevezték a Besztercebányai Városi Múzeum igazgatójává, mely minőségben haláláig dolgozott.
1925-ben a városi tanács megbízta a selmecbányai rendőrkapitányság levéltári anyagának feldolgozásával. 1927-től Baker Béla szerkesztette a város krónikáját is. 1941. március 1-én hunyt el Selmecbányán.

Pontos helyszín, címFrauenberi temető - Római katolikus temető
Készíttető neveBaker család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratBaker / Alajos / 1838 - 1903 / és fia / Baker / Béla / 1883 - 1941. / Béke hamvaira / és neje / szül. Jáhn Blanka / 1889 - 1966
selmecbanya-baker-alajos-bela-sirja (1)
selmecbanya-baker-alajos-bela-sirja (3)