Bacskai Béla festőművész emléktáblája

Halálának 20. évfordulója alkalmából, 2000 novemerében, a helyi művelődési ház falán avatták fel Bacskai Béla festőművész emléktábláját. Fodor Zoltán polgármester már korábban, halálának tizedik évfordulója alkalmából is kezdeményezte a márványtábla elhelyezését. Állami támogatást is kaptak volna rá, terve mégsem sikerült. “Akkor a kulturális minisztérium egyetlen módosítással jóváhagyta a tábla eredeti kétnyelvű szövegét – mondta Fodor Zoltán. – Mi Bacskai Bélát írtunk, a minisztérium pedig a következõképpen hagyta jóvá: Vojtech Bacskai Béla. A festőművész bátyja, Barnabás ebbe nem egyezett bele, mondván, az öccse sohasem volt Vojtech.” Az emléktábla előtt Szabó Kinga, a losonci Nógrádi Galéria igazgatója méltatta Bacskai Béla munkásságát.

TelepülésGuszona [Husiná]
Pontos helyszín, címA kultúrház falán található.
Készítés időpontja2000 novembere
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratBACSKAI BÉLA / 1935 - 1980 / FESTŐMŰVÉSZ 1971 - 1980-AS ÉVEKBEN GUSZONA KÖZSÉGBEN ÉLT ÉS ALKOTOTT / NOVEMBER 2000
ForrásinformációkÚj Szó, 2000. november 14., 53. évfolyam 262. szám