Bacskai Béla festőművész emléktáblája Persén

A füleki gyári munkásból lett festőművész, Szabó Gyula tanítványa, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola végzettje, a hazai – nógrádi gömöri – tájak és emberek festője, Persén született, ott is halt meg. Szülőházában, egy jellegzetes hosszú parasztházban rendezte be műtermét, ott alkotta festményei – elsősorban akvarelljei – és grafikái nagy részét. A helyi kultúrház termét monumentális falfestménye díszíti. Korai halála után merült fel a szülőház és műterem épületének emléktáblával való megjelölése, emlékház kialakítása. A fekete márvány emléktáblát 1995-ben leplezte le az önkormányzat, az emlékház kialakítása folyamatban van. Bacskai sírját a persi temetőben fejszobor jelöli. A sír és az emléktábla megkoszorúzása részét képezi a hagyományossá vált Bacskai emléknapnak, melyet évente megrendez az önkormányzat és a Csemadok Nógrádi Területi választmánya.

TelepülésPerse [Prša]
Pontos helyszín, címPerse – Prša 35. házszám
Készíttető nevePerse község önkormányzata
Készítés céljának ismert okaA falu szülötte, Bacskai Béla festőművész emlékének megörökítése
FeliratItt született és alkotott / Bacskai Béla festőművész / 1935 – 1980 // Fölötte ugyanaz szlovák nyelven
Gondozását felügyeliPerse község önkormányzata
ForrásinformációkPerse község krónikája, Kubička Kucsera Klára: Bacskai Béla, Madách-Tatran, 1983