Az Irgalmas nővérek temetkezési helye

1880-ban alakult meg Léván a lévai kisdedóvó és leányiskola, a zárdaiskola, melyben a Páli Szent Vincéről nevezett szatmári irgalmas nővérek végezték oktatató nevelő munkájukat egészen 1945-ig. 1946-ban a piaristák volt kolostorába a Tesitel rend költözött, akik rövid idő alatt a hívek segítségével felújították a Szent József templomot. De nem működhettek sokáig Léván, mert 1950. április 13-14-én az R-akció (a férfi és női egyházi rendek felszámolására indított össz-szlovákiai pártállami akció) keretében a lévai szatmári irgalmas nővérekkel együtt elvitték, majd internálták őket.

TelepülésLéva [Levice]
Pontos helyszín, címkatolikus temető
LétrehozóSzauer Les Mór
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratAZ IRGALMAS NŐVÉREK / TEMETKEZÉSI HELYE / GYULÁNYI NATÁLIA / FŐNÖKNŐ / 1854 - 1902 / M. VINCENTIA + 1919. / M. EVARISZTA + 1930. / M. ERVINA + 1931 / M. PHILOTHEA + 1933. / M. CASSILDA + 1932. / M. CALAZANCIA + 1916. / M. LORENZA + 1912. / M. ADORATA + 1971. // E. GY. L. // Szauer Les Mór / Léván
Gondozását felügyeli-
ForrásinformációkDr. Alt Ernő: Miről szólnak a lévai harangok, Garamvölgye, 1992.