Az ipolyviski katolikus templom

A viski templomról több forrásmunkában találunk adatokat. Fábián János egyháztörténész például így írt róla: “A viski templomot a jámbor hívek építtették, mikor, annak sehol semmi nyoma. Az 1779-iki egyházi látogatás csak megújítását említi, ami 1700-ban történt, a mint a szentegyház akkori felirata is bizonyítja. /…/ E szentegyház azonban már a fenérintett egyházi látogatáskor dűlőfélben volt, s kétségkívül nem sokára utána le is dűlt, s akkor építtetett a mostani templom” . A Magyar Katolikus Lexikon szerint a templomot 1397 előtt Antiochiai Szent Margit tiszteletére szentelték. A szakrális emléket 1711-ben és 1798-ban is felújították, illetve 1811-ben tornyot építettek hozzá. A templom  északi falán egy fekete márványtábla tálálható, melyen a falu neves papszülötteinek adatai olvashatók. Egész pontosan ez a szöveg áll a táblán: “Szeretettel emlékezünk községünk jeles szülötteire: König Mór teológiai doktorra és apátkanonokra. Született 1822-ben/ Fehér Kálmán Ipoly Dr,  a Pannonhalmi szent Benedek-rend Főapátjára. Született 1842-ben/ Rajner Lajos teológiai doktorra, felszentelt püspökre. Született 1842-ben/Emléküket tisztelettel megőrizzük/Ipolyvisk lakossága 1994

TelepülésIpolyvisk, Visk [Vyškovce nad Ipľom]
Pontos helyszín, címIpolyvisk 133 (Vyškovce nad Ipľom 133)