Az ipolybalogi régi temetői kereszt

A keresztekre vonatkozó legrégibb ipolybalogi adatot a Historia Domusban találtam. 1849-ben jegyezte fel például az alábbiakat a plébános: „Juli 22-én Balogon három keresztfa áldatott meg. 1. a temetőben. 2-ik Skerlecz háza előtt, 3-ik Balogi Imre tagja szélén Inám felé sok nép jelenlétében.” (32.p.) Az említett keresztek helyén ma is áll egy feszület.

A régi temető fehér műkőből készült keresztjét a XIX. század közepén állították. Rajta fehér vaskorpusz látható kék ágyéktartóval, a talapzaton pedig ez olvasható: „Török Antal Voszil / és neje / Gyurász Katalin / Isten dicsőségére álítá 1858-ban.” A keresztet a felszámolt temetőből 1978-ban Montskó Tibor kanonok és Molnár Máté templomatya hozatta a kápolna elé.

TelepülésIpolybalog [Balog nad Ipľom]
Pontos helyszín, címA kápolna előtt áll.