Az I. világháborúban elesettek emlékműve

A falu evangélikus templomának parkja előtt található az I. világháborús emlékmű. A terméskőből készült emlékmű felső részén két keresztbe helyezett kard látható ágak ölelésében. A felirat alatti domborművön egy sisakos katona látható az ágyú mellett, bal kezében zászló, jobb kezében kard. Lábainál egy sebesült katona fekszik. A dombormű alatti márványtáblán 30 százdi lakos neve olvasható, akik az I. világháborúban haltak hősi halált.
A felállítását 1932-ben kezdeményezték, de az ökonomikus felszentelésére csak 1936. november 22-én került sor. A domborművet Olbrich nevű lévai kőfaragó készítette.

TelepülésSzázd [Sazdice]
Pontos helyszín, címAz evangélikus templom parkja előtt található.