Az I. világháború református és zsidó áldozatainak emlékműve

A református iskola előtt lévő parkban áll az I. világháború református és zsidó áldozatainak emlékműve, melyet az 1920-as években az érsekújvári Stern kőfaragó készített. A négyszögletű talapzatból, melyre az áldozatok neve van vésve, egy magas oszlop emelkedik ki, tetején turulmadárral, amelyet később eltávolítottak. A közelmúltban Török András komáromi kovácsmester munkájaként visszaállították.

TelepülésPerbete [Pribeta]
Pontos helyszín, címA református iskola előtt lévő parkban áll.
Készítés időpontja1920-as évek
Készíttető neveaz elesett hősök hozzátartozói
LétrehozóStern kőfaragó, Érsekújvár
Készítés céljának ismert okaemlékállítás a hősöknek
FeliratAz 1914-1918 évi világháborúban hősi halált halt / perbetei reformátusok és izr. / 9 név // Ha márványba vésünk elmúlt / ha vasba megrozsdásodik, ha kőbe elporlik / de akik a történelembe írják nevöket / azok emléke örökké való // Ne sirassátok annak végzetét / ki a hazáért adta életét. / 14 név // A világ négy táját öntöző vérünk / megmutatta becsületünk: / s az utókor tisztelete örködjék / poraink felett. / 8 név // Kegyeletből állittatták / az elesett hősök hozzátartozói. // Meg… / hogy … / 10 név