Az érsekújvári Szentháromság-kápolna

A város legrégibb köztemetője a hajdani Szent István tér, a mai Bernolák-tér helyén volt, amelyet 1872-ben szüntettek meg. A temető – most már park – területén áll a Szentháromság-kápolna, amelyet Isten dicsőségére Skultéty Jakab építtetett 1722-ben. A kápolna Bernolák Antal (Anton Bernolák) plébános, esperes, tanító, nyelvész és tanfelügyelő végső nyugvóhelye. 1797-ben jött Érsekújvárba és 16 évig tevékenykedett itt. A temető megszüntetése és rendezése után földi maradványait újratemették, és Flenger Mihállyal a város legjelentősebb kereskedőjével, a helyi leányintézet alapítójával (1829-ben nyílt meg) és Lauro István pappal közös sírba került. Fábián János érsekújvári pap a kápolna falára emléktáblát helyeztetett el. A kápolnát többször felújították, legutoljára 1977-ben.

TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Pontos helyszín, címSzent István tér - Bernolákovo námestie
Készíttető neveSkultéty Jakab
Készítés céljának ismert okaSzentháromság egy Isten dicsőségére
FeliratA Szentháromság egy Isten / dicsőségére / Skultéty Jakab / 1722. // E kápolna balján egy sírban/ nyugszanak / Bernolák Antal † 1813. jan. 15. / Lauro István 1814. febr. 10. / plébánosok. / s Flenger Mihály 1825. ápril 21. / a nevét viselő leány intézet alapítója / Imádkozzunk érettük!
ersekujvar-szentharomsag-kapolna (2)
ersekujvar-szentharomsag-kapolna (3)