Az első világháború katolikus áldozatainak emlékműve

A katolikus templom udvarában található az első világháború katolikus áldozatainak emlékműve. Az obeliszk formájú emlékmű tetején angyal található, 1931-ben készítette az érsekújvári Feller kőfaragó.

TelepülésPerbete [Pribeta]
Pontos helyszín, címA katolikus templom udvarában található.
LétrehozóFeller kőfaragó, Érsekújvár
FeliratAZ 1914-1918 ÉVI / VILÁGHÁBORÚBAN / ELESETT ÉS ELTÜNT / PERBETEI RÓM. KATH. / HŐSÖK EMLÉKÉRE / ÁLLÍTÁ A KEGYELET. / Jeltelen sírotok ki tudja hogy merre / Porló csontjaitok mindenfelé szerte / Ma tán már szántóföld a hősök sírhalma / S nincs aki sírjuknál egy könnyet ontana, / Hirdesd gránitoszlop, feledve nincsenek, / Mert özvegyek s árvák könnye itt peregnek. // Buzgó imánk nektek kifolyt véretek / nekünk hozza meg a békét. / 35 név // Fájdalmas szívű szülők, özvegyek / árvák és testvérek ne sírjatok! / Halljátok Jézus vigasztaló szavát/ Én vagyok a feltámadás és az élet / aki énbennem hiszen, ha meghal is élni fog / Ján. Ev. 11. R. 25. v. // Nyugosznak ők, a hős fiak / dúló csaták után. / 35 név
Forrásinformációka község honlapja