Az 1849. március 24-i losonci csata emlékműve (honvéd emlékmű)

1877 március 24-én  a Kubinyi téren, a ref. templom  mellett, Damjanich tábornok özvegye  jelenlétében leplezték le  a  honvéd emlékművet, annak emlékére, hogy 1849. március 24-én Beniczky Lajos honvédőrnagy alakulata megfutamította a többszörös túlerőben lévő császári katonaságot. A terméskő talapzaton álló, négy oldalán feliratos kőobeliszket láncokkal összekapcsolt ágyúgolyók díszítették. 1945-ben a csehszlovák hatóság eltávolította. Sorsa ismeretlen.
1945 előtt március 15-i megemlékezések helyszíne. 1993-óta a helyén álló Kármán emlékmű megkoszorúzásakor megemlékeznek a losonci csatáról is.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésLosonc [Lučenec]
GPS48.328810 , 19.669393
Pontos helyszín, címKármán utca 1 – .- Kármána 1, a református templom főbejárata mellett, jobbra.
Készíttető neveLosonc város közönsége
Készítés céljának ismert okaA városban 1849 márciusában lezajlott csata emlékének megörökítése.
Felirat„Ide hozd óh hű magyar nép híveidet. / Itt tanúld meg, mi a hazaszeretet“ // „Losonczon 1849. Marczius 24-én Beniczky Lajos honvédőrnagy vezénylete alatt 350 gyalog- és 33 honvéd huszár egy erős zászlóalj s gyalogság és egy osztály dzsidás ellen diadallal vivott csata emlékére“ // „Csak törpe nép felejthet ős nagyságot. Csak elfajult kor hős elődöket. A lelkes eljár sírlakához, s gyújt régi fénynél új szövétneket“ // „Debrődi János született 1819. évben Borsod megye Emőd községében, mint honvéd-huszár őrmester múlt ki hős halállal az ellen golyója által / 1849. Marcz .24-én Losoncz város belterén“
Mettől meddig volt használatban1877 - 1945
ForrásinformációkBöszörményi István: Losonc, 1849… Helytörténeti kiadvány, Csemadok, 1999