Az 1848-49-es események következtében elítélt Udvarnoky Anna sírja

A temető közepén kovácsoltvas kerítés veszi körül a sírt, amelyben az Udvarnoky család tagjai nyugszanak, és amelynek kőkeresztje egyben a temető központi keresztjeként is szolgál. Az Udvarnoky Annára vonatkozó felirat: „KIS – JÓKAI UDVARNOKY LAJOSNÉ SZÜLETETT HERDER ANNA ELHUNYT 1864. ÉV KARÁCSONY HAVA 24. NAPJÁN ÉLETÉNEK 75. ÉVÉBEN ”
„Augusztus 9-én nő felett bíráskodott a pozsonyi Kriegsgericht: Kisjókai Udvarnoky Annát, Udvarnoky Lajos földbirtokos özvegyét (morvaországi születésű, 47 éves, kath. nyolc gyermek anyja, Béla és Árpád nevű két fia ugyanakkor a magyar felkelők sorában szolgált) az ellenséggel való egyetértés miatt háromévi várfogházra és 50 ezer forint kártérítésre ítélte.”
(Kumlik: A szabadságharc pozsonyi vértanúi, 113)

TelepülésNemesgomba, Gomba [Hubice]
Készíttető neveUdvarnoky Lajosné
Készítés céljának ismert okakegyeleti
FeliratKIS – JÓKAI / UDVARNOKY LAJOSNÉ / SZÜLETETT / HERDER ANNA / ELHUNYT 1864. ÉV / KARÁCSONY HAVA 24. NAPJÁN / ÉLETÉNEK 75. ÉVÉBEN. // FELEJTHETETLEN FÉRJÉNEK / KIS – JÓKAI / UDVARNOKY LAJOSNAK / 1789. – 1845. / NYUGHELYÉT / SZERETŐ NEJE / 1861.-IK ÉVBEN KÉSZITTETTE. // KIS – JÓKAI / UDVARNOKY ETELKA / 1829. – 1848. / ÉS / IRÉNE / 1824. – 1853. / NYUGHELYÖK.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkHol sírjaik domborulnak, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén, Összeállította: Görföl Jenő és Kovács László, NAP Kiadó, Dunaszerdahely, 2003, 80. oldal
gomba-udvarnoky-anna-sirja (2)
gomba-udvarnoky-anna-sirja (3)