Az 1. és 2. világháborús emlékmű Ipolybélen

A visszacsatolást követő években Bélen tervbe vett hősi emlékmű felállítása a helyszín körül kialakult eltérő vélemények miatt meghiúsult. Az emlékmű felállítására csak 1994-ben került sor, amit a Bethlen Gábor Alapból elnyert összegből 2018-ban újítottak fel.
Az 1910-ben 509 lakost számlált Ipolybélnek az első világháborúban 21 katonai halottja volt. Az I. világégés harci eseményei elkerülték ezt a vidéket, míg a második nagy háború már nemcsak a fronton harcoló katonák életét veszélyeztette, követelte. 1944 nyarától rendszeressé váltak az Ipoly mentén a repülős támadások, az éjszakai bombázások, melyek egyike Bélen halálos polgári áldozatokat is követelt: egy lövedék telibe talált egy óvóhelyet és heten meghaltak. A harctereken 13 ipolybéli katona vesztette életét.

TelepülésIpolybél, Bél [Bielovce]
Pontos helyszín, címFő utca, a 83. számú ház előtt.
LétrehozóBurík László, kőfaragó
Készítés céljának ismert okakegyeleti, emlékezetmegőrzés
FeliratAZ / I. ÉS II. / VILÁGHÁBORÚ / ÁLDOZATAINAK/ EMLÉKÉRE / - 1994 - // 1914 - 1918 / AMBRÓZI LAJOS / BAKA ISTVÁN / BAKA JÁNOS / BAKA SÁNDOR / BUDAI JÁNOS / FAZEKAS JÁNOS / IZSÁK ANDRÁS / KOVÁCS ANDRÁS / KOVÁCS ISTVÁN / LINKA JÁNOS / LŐRINCZ ANDRÁS / NÉMETH ANDRÁS / NÉMETH ANDRÁS / NÉMETH LAJOS / PÁSZTOR GYULA / POMOZI ANDRÁS / POMOZI LAJOS / ŐRV. SELMECZI ZSIGMOND / SIMONYI PÁL / SZABÓ VILMOS / TAR LAJOS // 1940 - 1945 / BAKA GYULA / BAKA JÁNOS / BAKA LAJOS / BAKA LAJOS / BOGYA KÁLMÁN / GERGELY LAJOS / HENZEL ISTVÁN / NÉMETH KÁLMÁN / RAJCSÓ LAJOS / SELMECZI KÁLMÁN / TAR JÁNOS / TÖRÖK JÓZSEF / GROSMANN MIHÁLY // BURÍK LÁSZLÓ IPOLYSÁG
ipolybel-haborus-emlekmu (1)
ipolybel-haborus-emlekmu (2)