Assakürti Ghyczy-kastély

A kastély észak-déli hossztengelyű, téglalap alaprajzú épület, két nyugati sarkán egy-egy kerek toronnyal. Klasszikus későreneszánsz épület, amelyet a Ghyczy-család építtetett a korábbi assakürti vár helyén a 17. században. A Ghyczyek sarjai még évszázadokig éltek Assakürtön, a kastély utolsó lakója 1922-ben hunyt el, és vele kihalt a család is. A második világháború után volt az épületben iskola, étterem, kocsma, üzlet, raktár, a helyi futballcsapat öltözője, a rendszerváltás után pedig sorsára hagyták. Az állapota kifejezetten rossz volt, vakolatát elvesztette, a tető több helyütt hiányosan állt. A kastély tatarozására az önkormányzat 1,3 millió eurós EU-támogatást nyert. A megújult és a továbbiakban múzeumként működő épület 2012. augusztus 18-án nyílt meg a nyilvánosság előtt.

TelepülésAssakürt [Nové Sady]
Pontos helyszín, címAssakürt 140. - Nové Sady 140.