A Vörös Hadsereg katonai temetője

Az 1946-ban létesített temetőben ötezernél több katona nyugszik – többségük tömegsírban. Legtöbbjük 1945 januárjában és februárjában, a kőhídgyarmati ütközetben esett el, de ide temették az 1944 telén és 1945 tavaszán az Alsó-Garam menti harcokban elesett katonákat is.
A temetőben 5248, a 2. világháborúban elesett katona van eltemetve. 1947-ben hozták létre, területe 0,36 hektár. Mai arculatát 1994-ben befejezett átépítéskor nyerte el. Újjáépült nyolc nagy tömegsír, 168 névvel ellátott egyéni sírhely, továbbá helyére került Emil Venkov akadémikus szobrász alkotása, a Gyászoló anya monumentális emlékmű, valamint néhány más dombormű a temető távolabbi részében. A temető a Szlovák Köztársaság kulturális műemléke, amelynek Párkány városa a kezelője.

TelepülésPárkány [Štúrovo]
Pontos helyszín, címA városi temető mellett található
Készíttető neve-
Létrehozó-
Gondozását felügyeliPárkány városa
Forrásinformációkhttp://ujszo.com/napilap/regio/2015/11/03/orosz-katonat-helyeztek-vegso-nyugalomra-parkanyban * a temető információs táblája