A szabadságharc nagysallói emlékműve

1849. április 19-én itt verte meg Damjanich a Nyitra vonalát védő Ludwig von Wohlgemuth altábornagy csapatait.
Az 1848-49-es magyar szabadságharc egyik legjelentősebb ütközete zajlott a magyar honvédek és a császári csapatok között Nagysalló mellett, a hölvényi erdőnél. A Klapka György tábornok által vezetett magyar nemzetőrök hősies helytállással, utcai harcokban arattak győzelmet a túlerőben lévő császári csapatok felett. 1876-ban a mintegy 1400 elesett honvéd emlékére és a kivívott győzelem feletti tiszteletadás jelképeként emlékművet állítottak a falu központjában.
Az 1861. évben mozgalom indult a vármegyében, hogy a kegyelet emeljen oszlopot annak a dicsőséges nagy nap emlékének, melyen az 1848/49-iki szabadságharcz napja a legdicsőségesebben ragyogott, mert az 1849. év április 19-én kiküzdött diadal napján a magyar szabadság ügye tetőpontján állott.
A rendszeres gyűjtéshez gr. Migazzi Vilmos főispán idejében fogtak, ki a szobor-bizottság elnöke volt és elnöke maradt akkor is, midőn főispán lenni megszünt. Az ő szívós kitartása, a hazafias ügyhöz méltó lelkesedése, de a saját áldozatkészsége is megszerezték a sikert. Az emléket az 1876. év június 5-én adták át fényes ünnepély során a hazafias kegyeletnek. A szabadságharcz ezen kimagasló haditettét, melyben a győzelem babérának legszebb ága a barsi zászlóaljnak jutott, a város legemelkedettebb pontján, mauthauzeni gránitból készült, 9 1/2 méter magas obeliszk hirdeti, melynek csúcsát bronzkoszorú öleli körül.
Kedves epizód fűződik a szobor leleplezésének ünnepéhez. Migazzi Vilmos gróf, mint a szoborbizottság elnöke, személyesen hívta meg az ország notabilitásait a leleplezés ünnepélyére. Személyesen járt Szende Bélánál is, ki akkor az ország honvédelemügyi minisztere volt. Élénk
beszélgetés fejlődött ki közöttük és Szende lelkesedéssel újította fel a sallói diadalhoz fűződő emlékeit. “Gyönyörű nap volt ez, – szól a miniszter – ott voltam, abban a támadásban vettem részt, melyet az erdő ellen intéztünk, melyet az osztrák ugyancsak makacsul védelmezett. – A hölvényi erdő az, – vág közbe Migazzi – melyet a vadász-zászlóalj tartott megszállva. – Hogyan, – kérdi a miniszter – hát te is ott voltál? – Igen – feleli Migazzi – ott voltam, az – erdőben”. – Szende magához ölelte vendégét.

TelepülésNagysalló [Tekovské Lužany]
GPS48.094910, 18.544024
Pontos helyszín, címA település közepén, a református templomtól keletre lévő községi parkban található. (J. A. Komensky utca)
Készíttető neveBarsmegye közönsége
Készítés céljának ismert okamegemlékezés az elesett honvédekről.
FeliratAZ 1849 APRIL 19-KÉN / VIVOTT NAGY SALLOI / GYÖZELMES CSATA / ÉS AZ ABBAN ELVÉRZETT / VITÉZ HONVÉDEK / EMLÉKÉRE. / Barsmegye közönsége / 1876 april 19.
Gondozását felügyelia község