A Remény kapui

A Remény kapui

Székelykapu a kettészakított település határátkelőjénél, Nagyszelmenc (SK) – Kisszelmenc (UA).

A legelső figyelemfelkeltő, és talán az ötlet elindítója is Zelei István, 2000. április 15-én megjelent Kettézárt falu c. könyve, melynek könyvbemutatóját az akkor még szögesdróttal elválasztott határon tartották. A helyiek számos fórumon adtak hírt a még mindig álló “berlini fal”-ról, hogy elérhessék újra kapu nyíljon a családok, ismerősök között. Ebből az igyekezetből kelt útjára az az ötlet is, hogy a Szlovák-Ukrán határon kettévágott magyar falu egységét, összetartozását egy székelykapu szimbolizálja. Erdélyi mesteremberek keze által készített remekmű így lett a helyi emberek összetartozásában való hit és a jövőbeli egyesülésbe vetett reménység jelképévé.

TelepülésNagyszelmenc [Veľké Slemence]
Pontos helyszín, címNagyszelmenc, határátkelő
Készítés időpontja2003. október 18.
Készíttető neveSzámos helyi magánember, család, intézmény és helyi vagy megyei önkormányzat is támogatta a székelykapu elkészíttetését és felállítását
LétrehozóErdélyi fafaragók
Készítés céljának ismert okaA szétvágott település összetartozását szimbolizálja és a Reményt, hogy egyszer újra egyesülhet majd..
FeliratEgy Szelmencből lett a kettő, egyesítse a Teremtő / Áldjon Isten békességgel, tartson egybe reménységgel / Mi reményünk megmarad, összeforr mi szétszakadt / Két Szelmencnek kapuszárnya, falvainkat egybezárja.
Gondozását felügyeliA helyi önkormányzat és civil szervezetek
ForrásinformációkElektronikus krónika a település weblapján