A nemesradnóti cipész, Pósa Béla síremléke (Balogvölgy)

Pósa Béla cipész, mint agglegény végezte munkáját. Szorgalmas, állandóan tevékenykedő mesterember volt. Sok ember megfordult nála munkájának köszönhetően ill. annak az apropóján, hogy elsőként ő rendelkezett rádióval a faluban. Jó hangulatot teremtett maga körül, a pálinkát szerette ugyan, de részeg sosem volt. Egy anekdota is felmaradt vele kapcsolatban: magyar csendőr jött a faluba és defektet kapott a biciklijére. Segítséget keresve valaki a cipészhez utasította, akit mindenki ragadványnéven Kupcsinak hívott. A csendőr miután megérkezett hozzá, illedelmesen megkérdezte, hogy: “itt lakik-e Kupcsi úr?” Ő pedig mérgesen azt válaszolta: „Kupcsi a sitét padon lakik a magos égben. Itt Pósa Béla cipész lakik“
Valószínűleg a bicikligumi is be lett foldva.
Később a falu gyerekei is hozzá jártak a szétrúgott labdát bevarratni.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó része
FeliratPósa Béla / 1903-1979 / Nyugodjál békében
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkId. Pósa Dénes elbeszélése alapján, a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve Pósa Dénes gondnok közreadásában.
nemesradnot-posa-bela-sirja (1)
nemesradnot-posa-bela-sirja (3)