A nagymegyeri Mátyásfa

A nagymegyeri Vadász utca végén egy régi tölgyfa áll. A városban ma is élő történelmi legenda szerint ennél a fánál kötötte ki lovát Mátyás király, állíttatta fel sátrát, amikor Nagymegyeren járt, hogy megvizsgálja a nagymegyeriek panaszát. Az egykori Megyer törzs tagjaihoz tartozó nagymegyeriek, 1421-ig sajátos joggal rendelkeztek. Nem fizettek adót csak a királynak. 1421-ben Zsigmond király elcserélte itteni birtokait a Kanizsayaikkal, ennek következtében a hűberurak már megadóztatták a település lakóit. Ebben  nem tudtak belenyugodni, és ezért az igazságos király hírében álló uralkodóhoz fordultak, aki a panasz kivizsgálására  álruhában elment Nagymegyerre, meggyőződött a panasz jogosságáról, és megigérte orvoslását. A történelmi legenda hatására került bele a tölgyfa később a város korábbi és mai címerébe.

Kategóriamás
Pontos helyszín, címNagymegyer, Vadász u.
Gondozását felügyeliNagymegyeri Városi Önkormányzat - Műemlékvédelmi Bizottság
ForrásinformációkTánczos Tibor-Varga László: Nagymegyer, Kultúrális emlékek, Honismereti Kiskönyvtár 87. sz., KT Komárom
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekCorvin Mátyás Kulturális Napok