A Magyarhoni Földtani Társulat emléktáblája Videfalván

A XIX. első felének pezsgő társadalmi légkörében a természettudományok fejlődése, szakosodása is új lendületet kapott. A tudományos élet fórumaként 1840-től rendszeressé váltak a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Vándorgyűlései. Az 1847-es soproni összejövetelen Zipser Keresztély András besztercebányai természetrajz tanár indítványozta egy földtani-bányászati egyesület megalakítását, mondván, hogy „a közjólétet csak azzal vívhatjuk ki, ha az ország előnyeit, földjének termékenységét s a kincseket, melyek annak megyéiben és bérczeiben rejlenek, ismerjük és magunkévá tesszük”. A lelkesen támogatott javaslat megvalósítására az 1848-as esztendő harmadik napján a Nógrád megyei Videfalván, a Kubinyi testvérek kastélyában összeült az előkészítő bizottság: Kubinyi Ágoston (1799-1873), a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, bátyja Kubinyi Ferenc (1796-1874), reformkori politikus, természetbúvár, műgyűjtő, Zipser András, Marschan József bányamérnök valamint Pettko János bányatanácsnok, a selmecbányai Bányászati Akadémia tanára. A Losonc melletti kis faluban megszületett a világ harmadik földtani társulata. A Magyarhoni Földtani Társulat csak a forradalom és szabadságharc után kezdhette meg gyakorlati működését, amely azóta folyamatos.
Az alapítás tényének és az alapítók emlékének megörökítésére határozták el 1993-ban egy emléktábla elhelyezését Videfalván, melyre 1994. március elején került sor. A rendszerváltás óta római katolikus missziós otthonként (Isten Szava Háza) működő eredetileg Kubinyi-, majd Asbóth-kastély udvarán magyar és szlovák geológusok, érdeklődők, Budapestről, Debrecenből, Szegedről, Salgótarjánból, Pozsonyból, Losoncról érkezett 50 részvevő jelenlétében leplezte le az emléktáblát Dr. Kecskeméti Tibor, a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke, Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese. „Hirdesse ez emléktábla az alapítók úttörő kezdeményezését, európaiságát, a földtan fejlesztésére tett törekvéseit, tudományos működésük és eredményeik elismerését” mondta ünnepi beszédében. A pozsonyi Szlovák Földtani Társaság elnöke, Dr. Ondrej Samuel magyar nyelven is köszöntötte az egybegyűlteket, és méltatta a tudománytörténeti jubileum jelentőségét. Beszédet mondott magyar és szlovák nyelven az Európai Földtani Társulatok Szövetsége akkori elnöke Dr. Dudich András is. Mindhárom szónok hangsúlyozta a szlovák-magyar tudományos együttműködés időszerűségét, fontosságát. A rendezvény előkészítésében Dr. Hála József a Földtani Intézet tudományos munkatársa vállalta az oroszlánrészt, a megvalósításban a losonci Hahn József és Böszörményi István nyújtott segítséget.
A fekete márvány emléktábla a Kubinyi kastély udvari bejárata mellett jobbra található.
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségek: a magyar és szlovák földtani társulatok alkalmi megemlékezései, koszorúzások.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésVidefalva [Vidiná]
GPS48.359258, 19.652868
Pontos helyszín, címVidefalva / Vidiná - Zólyomi út / Zvolenská cesta 123/74. Spoločnosť božieho slova. Misijný dom božského srdca
Készítés időpontja1994. március 4.
Készíttető neveA Magyarhoni Földtani Társulat, Budapest
Készítés céljának ismert okaAz alapítás tényének és az alapítók emlékének megörökítése
FeliratEbben az épületben alakult meg a / Magyarhoni Földtani Társulat / 1848. január 3-án / elhelyezte a Társulat / fennállásának 145. évében. // Fölötte ugyanez szlovák nyelven
Gondozását felügyeliA missziós ház lakói
ForrásinformációkBöszörményi István, Losonc