A lukanényei parókia

Szent István rendelete szerint minden 10 település részére templomot kellett építeni központi és messzire látszó helyen. Ezen rendelet alapján lett felépítve az első nényei templom, és lett megalakítva az egyházközség „villa Eghasasfolu”. /… / De azon községek és egyházközségek, amelyek elsők között alakultak, megmaradtak az esztergomi érsekség hatáskörében. Ezt az is bizonyítja, hogy a Nényei (1243), Csehy (1340), Nényei (1332), Nyenyei (1350), Nyényei (1386), Kenderesi (1458), Keszy (1408), Kóváry, Pándy (1462) nevű birtokosok esztergomi polgárok voltak.
A pápai tizedjegyzékben, amely 1376-ból származik, meg van említve Nénye papja is, ami azt jelenti, hogy a község parókiája a leggazdagabbak közé tartozott. /… /
Az első templomot, amely a „házai temető területén volt, a tatárjárás idején teljesen lerombolták. Ezért sokáig fatemploma volt a községnek a mai Parókia területén, amelynek létéről az 1996-ban kiadott községi publikációban van bővebb megemlékezés. (2000,47-48.)
Az 1842-es és az 1941-es Schematizmusokban egyaránt csak arról olvashatunk, hogy a nényei plébánia igen régi, s a XVII. század végétől, a XVIII. század elejétől rendelkezik anyakönyvekkel. Ifj. Palugyay Imre 1855-ös monográfiája szintén jegyzi a házasnényei “lelkészlakot”.
A Buday Károly esperesplébános által vezetett Historia Domusban több parókiaépületre vonatkozó adat is felbukkan. Egy helyütt azt írja, hogy a régi plébániaépület 1712-1968. között állt fenn. Másik helyen az olvasható, hogy a nagy múltú épület 1699-től 1969-is „volt irányító helye a nényei egyházközségnek”. Romjait 1973. május 16-án távolították el véglegesen. A krónikában két olyan képet is találunk, amely a régi épületet örökítette meg. Deszkamellvédes tornácán ott állt utolsó lakója, Buday Károly is.
Az 1766-os visitatio (Lib. 108) szerint a parókiát három évvel ezelőtt kezdték építeni. …”
/… / A ma is álló új plébánia egyébként 1969. december 15-re lett kész, 186 710 korona költséggel épült. 1971 végére kisajátították a plébánia 14 hektáros telkének nagy részét is, melyből csupán 36 árat hagytak meg. A plébánia a későbbiek folyamán tovább bővült egy előadásokra, lelki foglalkozásokra alkalmas rész hozzáépítésével.
(2014,20-21.)

Pontos helyszín, címA házasi utcában a Mindenszentek plébániatemplommal szemben áll.
Készítés céljának ismert okaparókis
ForrásinformációkHíves György: Lukanénye a harmadik évezred küszöbén (monográfia), Lukanénye 2000., 47-48. * Csáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 20-21. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.