A losonci gimnázium hősi halottainak emléktáblája

1940-ben a losonci gimnázium 350 éves jubileumi ünnepségei keretében megörökítették a gimnázium hősi halottai – 2 tanár és 52 diák – emlékét. Az emléktáblát Györgyi Dénes főiskolai tanár, műépítész terve szerint fehér carrarai márványból Ferencz János losonci kőfaragómester készítette. Az emléktábla nemes egyszerűségével és anyagával valamint méreteivel – 240x120cm – hatott. A költségekre közadakozásból 425 pengő 97 fillér gyűlt össze. A nagyszabású ünnepélyen beszédet mondott többek között a háborús veterán József főherceg is. 1945-ben a csehszlovák hatóság eltávolította az emléktáblát. A református templom kertjébe került, ahol az 1978-as felújításkor darabokra tört.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésLosonc [Lučenec]
GPS48.329583, 19.670014
Pontos helyszín, címNagybég utca (ma Kármán utca 5, ul. J. Kármána). A Magyar Királyi Kármán József Gimnázium épületének falán, a főbejárattól jobbra.
Készíttető neveLosonc városa és a Gimnázium igazgatósága
LétrehozóFerencz János kőfaragó
Készítés céljának ismert okaA gimnázium első világháborúban elesett két tanára és 52 diákja emlékének megörökítése
FeliratA LOSONCI GIMNÁZIUM / HŐSI HALOTTAI / 1914 – 1919 / Dr. PATAK KÁROLY / Dr. VASS JÁNOS / TANÁROK / ALPÁR ANDOR, BADINSZKY PÁL, BELITZKY ÁRPÁD, BETTER HUBERT, BIHARI JÓZSEF, BOLYÓS JENŐ, BÖHM KÁROLY, BUCSKÓ FERENC, CEGLÉDI ALADÁR, DÁVID ZOLTÁN, DEMÉNY JENŐ, FABRICZY ÁRPÁD, FRIEDMANN JÓZSEF, GÖŐZ BERTALAN, GYÜRKY SÁNDOR, HONÉCZY GÉZA, HONÉCZY MIKLÓS, HÜBL PÁL, JESZENSZKY JÁNOS, JÓNÁSZ OSZKÁR, KREDENS REZSŐ, KUFFLER PÁL, Dr. LUKASZY BÉLA, LEHOTZKY JÁNOS, LÖFKOVICS LÁSZLÓ, MÁTHÉ JENŐ, NEUMANN ALFRÉD, OLÁH PÁL, ONDREJOVICS KÁLMÁN, Dr.OTTAHAL HUGÓ, POKORNY L. ÖDÖN, POLLÁK SÁNDOR, POPPER ÖDÖN, RÉVÉSZ SÁNDOR, RODRIGUEZ BÉLA, SARLÓS OSZKÁR, SCHMIDT OSZKÁR, SCHNELLER GÉZA, SCHVÁB REZSŐ, SOLCZ BARNABÁS, STERNLICHT LAJOS, SÜLLEI JÓZSEF, SZABADOS LÁSZLÓ, SZABÓ–HÁRS PÉTER, SZATHMÁRY LAJOS, SZEGEDI VENCEL, TÓTH JÁNOS, TÖRÖK DEZSŐ, VASHEGYI GELLÉRT / AZ INTÉZET VOLT DIÁKJAI / „HŐSI HALÁLT HALTAK A HAZÁÉRT S ÉLNEK ÖRÖKRE / IFJÚ, ÉLNI TANULJ S GÁTRA, HA HÍV A HAZA. / EMLÉKÜKET MEGÖRÖKÍTETTE A GIMNÁZIUM 350 ÉVES / FENNÁLLÁSÁNAK ÜNNEPÉN, 1940. MÁJUS HÓ 26-ÁN / AZ UTÓKOR KEGYELETE
Mettől meddig volt használatban1940 - 1945
ForrásinformációkA losonci Magyar Királyi Kármán József Gimnázium 1939/40-évi értesítője