A lévai 1848/49-es honvéd emlékmű

A magyar szabadságharc dicsőséges 1849. évi tavaszi hadjáratának legfényesebb győzelmét a Klapka és Damjanich tábornokok által vezetett magyar honvéd-csapatok, a felvidéki Léva városától mintegy 20 km-re délre található Nagysallónál aratták, 1849. április 19-én, a számbeli túlerőben lévő császári és királyi egyesült hadtestekkel szemben. A csatában közel 900 magyar honvéd esett el.
Emléküket két, máig álló emlékmű őrzi: a nagysallói obeliszk, valamint a lévai katolikus temetőben, az akkor még jelentős magyar többség által lakott városban 1871. október 21-én felavatott honvéd emlékmű. Ez utóbbi a lévai kórházba szállított és ott elhunyt mintegy 200 honvéd emlékét örökíti meg. Az 1871-es emlékmű az akkori Lévai Magyar Asszonyok Ligája kezdeményezésére közadakozásából épült meg, 202 nap alatt, 236,65 forintot gyűjtött össze Léva és a környék lakossága, 244 ember adakozott.
Az emlékmű obeliszkje újbányai riolitból készült, a talapzat homokkőből, az emlékművet 6 kisebb méretű, lánccal összekötött kőoszlop ölelte körül. Az 1938-as visszafoglalást követően az emlékművet felújították, valószínűleg ekkor lettek az eredeti, homokkőből készült lépcsők betonlépcsőkkel helyettesítve.
Az emlékmű a helyi magyarság egyik legfontosabb összetartó helyszíne lett, nemzeti ünnepeink alkalmával itt gyűlt össze a lévai magyar közösség. 1921 után az államhatalom börtönbüntetéssel sújtotta az emlékműnél zajló megemlékezések résztvevőit és himnusz éneklését . A szocialista államberendezkedés sem kedvezett az emlékműnek, bár koszorúzások zajlottak, például a lévai érettségizők által. Az 1980-as évek végétől újra sokasodtak az emlékműnél tartott megemlékezések. Sokat romlott az obeliszk állapota, azonnali beavatkozást igényelt. Léva város önkormányzatának kulturális bizottsága nem támogatta a z emlékmű felújítását, ezért a Lévai Magyar Asszonyok Ligája Kosztolányi Magdolna elnök-asszony vezetésével közadakozást hirdetett. Rövid időn belül összegyűlt a felújításhoz szükséges anyagi fedezet, így a 2015-ben megkezdődhettek a munkálatok.
A felújított emlékmű avatására és felszentelésére 2015. október 6-án, az aradi tizenhármak emléknapján került sor. Ünnepi beszédet Duray Miklós mondott. A szertartáson mintegy százötvenen vettek részt, döntően a lévai magyarság képviselői. Az ünnepi megemlékezést követően a lévai Magyar Ház állófogadásán Gubík László, az MKP lévai elnöke és Wirth Jenő, a Reviczky Társulás elnöke köszöntötte a résztvevőket.

TelepülésLéva [Levice]
Pontos helyszín, címkatolikus temető
Készíttető neveLévai Magyar Asszonyok Ligája, közadakozásból
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékállítás
Felirat1848 // AZ 1849 ÉVI APRIL HÓ 19-KÉN / NAGY - SALLÓNÁL / VIVOTT CSATÁBAN MEGSEBESÜLT, / S LÉVÁN ELHALT HONVÉDEK / EMLÉKÉRE ÁLÍTÁK / LÉVA HÖLGYEI / 1871- ÉVBEN / Csatájok a védelmezett / Népjog csatája volt, / Melyet szent eskű, szent kötés / Ellen zsarnok tiport. // Felújíttatta 2015-ben / a Lévai Magyar Asszonyok / Ligája / KÖZADAKOZÁSBÓL
Gondozását felügyeliLévai Magyar Asszonyok Ligája
Forrásinformációkfelvidek.ma: A lévai temető 1848-as emlékművének története * http://www.magyarpatriotak.hu/levai-honved-emlekmu-felujitasa/