A lakszakállasi kastély

A római katolikus templom szomszédságában áll, és a református templom mellett jelentős műemléke a községnek. Az eredetileg barokk stílusú épületet Amade Tádé bősi gróf építtette a 18. század második felében. Nyilván nem lakott e kastélyban, ez valószínűleg a birtok intézőinek lakhelye volt. Később az Amadék bérbe adták birtokuknak az itteni részét a Ghyczy családnak. Ghyczy József a földeket a kastéllyal együtt megvette. A kastélyt átépíttette a 19. század első felében klasszicista stílusban, így ez a Ghyczy család itteni ágának központi helye lett. A 20. század elején Ghyczy Terézia, Ordódy Pál felesége eladta a birtokot és a kastélyt dr. Nagy Vilmosnak, s az ő tulajdonában volt 1945-ig. Utána az épület különböző adminisztratív célokat szolgált. Ma bolt és a rendőrség körzeti osztálya van benne. A kastély melletti park megszűnt.
A kastély hosszúkás földszintes épület, közepén emeletes kiugróval – rizalittal. A főhomlokzatot ma csak a falsávok és a hosszúkás ablakok tagozzák, ez utóbbiakat eredetileg ablak alatti párkánnyal ellátott falkeretek övezték. Az eredeti pilaszterek jón párkányzatot és gerendázatot tartottak, s az ablakok mellvédjein mértani ábrák voltak. A kastély területére egykor boltíves barokk stílusú kapun át lehetett belépni, e fölött Amade Tádénak és feleségének, Nyári Angélának a címere volt. A folyosót boltív fedi, a kastély belsejét teljesen átépítették.

TelepülésLakszakállas [Sokolce]
Pontos helyszín, címa római katolikus templom szomszédságában áll