A kitelepített és deportált gútai polgárok emléktáblái

A kitelepített és deportált gútai polgárok emléktáblái (1994, 2007) az egykori temető főbejárata alatt találhatók. A kitelepítés és a deportálás éveiben (1947-1948) otthonaikat erőszakos módon elhagyni kényszerült gútai családoknak állítanak emléket. Gútáról mintegy 2500 embert érintett a kitelepítés, amelynek során családokat, barátokat szakítottak szét, és megalázó rabszolgamunkára kényszerítették őket.

TelepülésGúta [Kolárovo]
Pontos helyszín, címaz egykori temető főbejárata alatt, szemben a Szent Rozália-kápolnával
Készítés időpontja1994-2007
Készíttető neveGúta Város Önkormányzata
FeliratEmlékezésül / A kitelepítés és deportálás / éveire 1947 - 1948 / Emelte a Gútai Városi / Önkormányzat 1994 // A kitelepítés és deportálás 60. évfordulója / emlékére / Gúta Város Önkormányzata/ - 2007 -
Gondozását felügyelivárosi önkormányzat
Forrásinformációktájékoztató tábla a Szent Rozália parkban * http://www.bumm.sk/regio/2017/04/07/eles-megfogalmazasok-a-kitelepitettek-megemlekezesen-gutan
guta-kitelepitettek-deportaltak-emlektabla (3)
guta-kitelepitettek-deportaltak-emlektabla (4)